SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IFK Värnamo
Fotboll

Historia

IFK Värnamo

Året är 1912, en solig aprildag den 28:e april på Karl Wetterholms raksalong, ett mycket fashionabelt sådant inrett med fyra stora svarta skinnfåtöljer, uppställda mot varandra.
I fåtöljerna sitter herrarna Karl WetterholmRagnar SelanderBernhard Berg och Johan Maurd, det var dessa fyra eminenta herrar som la grundstenarna den dagen för föreningens bildande. De var helt överens om att den idrottsliga verksamheten bland Köpingens – Värnamo var ingen stad vid denna tidpunkt - ungdomar skulle återupplivas och en ny förening måste bildas. Men det var först 4 dagar senare, på kvällen den 2:a maj, som Idrottsföreningen Kamraterna bildades officiellt, Denna gång var det hela 31 personer samlade på Karl Wetterholms raksalong och den första styrelsen valdes. Bankdirektör Ragnar Selander valdes som föreningens första ordförande och frisörmästare Karl Wetterholm till föreningens första sekreterare.
Årsavgiften sattes till 2 kronor och kunde avbetalas med 50 öre per kvartal om så önskades.
Det skulle dock dröja 14 år, 1926, innan seriefotbollen gjorde entré i föreningen, fram till dess spelade man bara inbjudningsmatcher mot lag från närliggande orter.

Föreningen har sakta men säkert växt till dagens ca 1100 medlemmar.
IFK Värnamo har skördat stora framgångar på ungdomssidan och det är inte för intet IFK Värnamo kallas för ”Talangfabriken”. Mängder av stora namn har fostrats i föreningen så som - Jonas Thern, Victor Claesson, Simon Thern, Nicklas Hult, Joseph Baffo, Mickael Svensson, Anika Bozicevic, Annika Nessvold - för att nämna några IFK:are i modern tid med landslagsmeriter.

644 barn och ungdomar spelar idag fotboll i IFK Värnamo, av dem är 271 är tjejer och 373 killar. Ett hundratal ideella tränare, ledare och lagföräldrar i föreningen ser till att ge alla dessa barn och ungdomar bästa förutsättningarna för att spela fotboll och utvecklas som människor. Föreningen har lag i alla åldersgrupper från 5 år och uppåt på både pojk och flicksidan, totalt har IFK Värnamo 32 lag i seriespel 2023.
IFK Värnamos representationslag på herrsidan spelar i Allsvenskan sedan 2022 och på damsidan i nya Division 1 (sen 2023).

 

Vi arbetar kontinuerligt för att implementera och utveckla vår värdegrund utifrån ledorden:
KAMRATSKAP - RESPEKT - ANSVAR - MOD

 
Våra sponsorer